Годишни награди за пътна безопасност 2016

Годишни награди за пътна безопасност 2016На 1 декември 2016 г. в София Хотел Балкан бяха раздадени шестите "Годишни награди за пътна безопасност", разпределени в шест категории:

1. Инициативи за пътна безопасност от неправителствени организации;
2. Инициативи за пътна безопасност от фирми и корпорации;
3. Инициативи за пътна безопасност от държавни институции и местни администрации;
4. Журналисти и медии, отразяващи проблемите на пътната безопасност;
5. Инициативи за пътна безопасност от детски градини и училища;
6. Специална награда на служител на пътна полиция с личен принос.

Годишни награди за пътна безопасност 2016Водещ на събитието беше Драго Симеонов.
Специални гости на церемонията бяха зам-кметът на столицата г-н Крусев, комисар Бойко Рановски от ГД "Национална полиция", народният представител Настимир Ананиев и други.

Годишни награди за пътна безопасност 2016В категория "Детски градини и училища", с традиционно най-много участници, се връчиха две отличия:

Едната награда е за изградения детски център по безопасност на движението с умалени модели на реални пътни знаци и работещи светофари, велоалеи и пешеходни пътеки на Детска градина "Осми март" - гр. Търговище.

Годишни награди за пътна безопасност 2016А другото отличие е за проведения национален студентски форум по проблемите на пътната безопасност в гр. Пловдив на Европейското висше училище по икономика и мениджмънт.

Годишни награди за пътна безопасност 2016В категория "Инициативи за пътна безопасност от неправителствени организации" отличието спечели един проект, чиято цел е стимулиране на положителната комуникация между участниците в движението. Авторите му вярват, че изразената гражданска позиция и нетърпимост към нарушителите са най-добрия коректив и че човек би преосмислил своето поведение на пътя, ако приятелите или колегите му обърнат внимание на извършеното от него нарушение. Това е мобилно приложение "Гражданите".

Годишни награди за пътна безопасност 2016Специална награда за личен принос на служител на пътна полиция се връчи на полицейски инспектор Пламен Петков от сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР - Търговище за работата му върху превенцията на пътно-транспортните произшествия, за беседите-лекции с млади водачи, които провежда преди да си получат свидетелствата за правоуправление, за активното участие в провеждането на викторини в училищата и организирането на детски полицейски академии.

Годишни награди за пътна безопасност 2016Поощрителна награда се даде за една доблестна постъпка от пътен полицай, който е помогнал на гражданин с увредено зрение да пресече улицата в натоварения трафик, за да се качи в тролейбуса.

"Не е важно каква ни е професията, а какъв човек си - независимо дали си полицай или не. Надявам се да съм добър човек.", сподели младшият полицейски инспектор от Пътна полиция при СДВР Красимир Тошков.

Годишни награди за пътна безопасност 2016Грамота за цялостен принос към пътната безопасност на комисар Стойчо Константинов, посмъртно беше връчена на съпругата му - г-жа Жаклин Константинова.

Животът на Стойчо Константинов беше пълен с енергия и идеи, идеи, превърнати в реалност, като: Автоматизирани информационни системи за административно-наказателна дейност и пътно-транспортни произшествия; видеоматериали за предпазването на възрастните пешеходци и за употребата на коланите и детските седалки в колата; информационни листовки и наръчници; срещи и беседи с родители и деца; пряко участие в превантивния контрол и кампании за спасяване живота на хората на пътя.

Годишни награди за пътна безопасност 2016В категория "Медии и журналисти, отразяващи проблемите на пътната безопасност" награди получиха двама участници:

Първата - спечели една кампания, която иска да промени стереотипа за мотористите, да покаже, че и те са хора и имат семейства, деца, че са професионалисти в своите области, и че агресията на пътя засяга всички, без значение на колко колела се придвижваш - Електронно списание BMM и кампанията "Ние сме хора, не донори"

Годишни награди за пътна безопасност 2016Другото отличие в тази категория е за филм, отразяващ проблем, за който се говори от скоро - шофирането след употреба на наркотици. Неадекватност, липса на реакции, нереална преценка, еуфория, тунелно виждане - това е въздействието на дрогата. За последиците и наказанията - гледайте филма "Дрогирани на пътя" на Мариета Николаева от bTV.

Годишни награди за пътна безопасност 2016В категория "Инициативи от държавни и местни администрации" наградата се връчи за програмата, включваща обучителни модули и тематични работни срещи, посветени на безопасността на пътя с акцент върху велосипедистите и рисковете, на които са изложени в реална градска среда на Район "Сердика" към Столична община и кампанията "Дете, ваканция и велосипед".

Годишни награди за пътна безопасност 2016В категория "Инициативи за пътна безопасност от фирми и корпорации" наградата спечели специалният образователен модул, предназначен за ученици в горен курс, включващ игрален късометражен филм с участието на популярни български актьори, учебно помагало за преподаватели и методика за провеждане на занятието на Пернo Рикaр България за "Шофиране, равно на Отговорност".

Годишни награди за пътна безопасност 2016Награда за изключителен личен принос се връчи на Светослав Кръстев - секретар на Националното движение за приложно колоездене към Съюза на българските автомобилисти - един човек, който е посветил 30 години от живота си на тази кауза и благодарение на неговите усилия националният ни отбор е заемал призови места в Европейския шампионат на ФИА.

Годишни награди за пътна безопасност 2016За иновация в пътната безопасност грамота получи 31 СУЧЕМ "Иван Вазов" - София за внедрената Система за управление на пътната безопасност в училището по международен стандарт ISO 39001:2012

Годишни награди за пътна безопасност 2016Областна администрация Пазарджик - за активност по повод поставянето на надписи "Погледни" на пешеходните пътеки в населените в областта места.

Годишни награди за пътна безопасност 2016Както всяка година "Чиполино" - детски и бебешки продукти и велосипеди "Спринт" подариха на няколко късметлии от публиката две детски седалки за автомобил и два велосипеда с каски.

Фондация "Годишни награди за пътна безопасност" изказва благодарността си на: Евроинс АД; Bosch; Mazda; Ена - първа помощ; Бондис ООД; СИМ Инвест ООД; Golden Spirit; Панда И. П.; Девин АД и Chivas Regal, Метрореклама, както и на постоянните партньори на събитието - Българския Червен кръст и Съюзa на българските автомобилисти.