Номинации за Годишни награди за пътна безопасност 2016

imageТова са номинациите за награди за пътна безопасност за 2016 година във всяка категория. Заявленията се приемат по и-мейл до 17 ч. на 15 Ноември 2016 г. на следния адрес: info@nagradi.org.
Нашето изтъкнато жури ще оцени постъпилите проекти в различните категории. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 1 декември 2016 г. в хотел "София Балкан" (Шератон).

Номинации за Инициативи за пътна безопасност от неправителствени организации.

 • Номиниран: Платформа "Гражданите.бг"
  мобилно приложение "Гражданите": Голямата идея на „Гражданите“ не е да подобри културата на пътя посредством санкции. Целта е стимулиране на положителната комуникация между участниците в движението и даването на гласност на нарушенията и техните извършители. Вярваме, че изразената гражданска позиция и нетърпимост в обществото са най-добрият коректив. Смятаме, че човек би преосмислил своето поведение, ако семейството, приятелите или колегите му го порицаят или обърнат внимание на извършеното нарушение.
  добавена на 18.11.2016 г.
 • Номиниран: Младежки общински съвет Стара Загора
  Инициатива: "Младите водачи реагират": В отговор на черната статистика, с мотото “Скоростта е опция на автомобила, безопасността е опция на водача” младежките в своите 6 издания на проявата канят своите връстници, придобили свидетелство за правоуправление на автомобил да премерят сили и умения в познаване на Закона за движението по пътищата, майсторско управление на МПС и оказване на долекарска помощ.
  добавена на 18.11.2016 г.
 • Номиниран: Ротаракт клуб Пловдив - Пълдин
  Инициатива: "Златните пазители": Със съдействие и участие на служители на КАТ Пловдив, както и преподаватели от даденото училище, под формата на занимателна игра, обучаваме децата да пресичат правилно и на обозначените за това места. Това се случва в рамките на 1 час на пешеходна пътека в близост до 5 учебни заведения.
  добавена на 18.11.2016 г.

Номинации за Инициативи за пътна безопасност от фирми и корпорации.

 • Номиниран: ЕКО България ЕАД
  „Организиране на ежегодно авто-мото училище за пътна безопасност с известни съзтезателни пилоти": На състезателната писта в гр. Серес, Гърция се организира традиционното училище по безопасно шофиране EKO Racing School. 30 фена на моторните спортове имат възможността да направят серия от обиколки със собствен мотоциклет или автомобил.
  В рамките на един ден най-добрия български мотоциклетист Мартин Чой и многократния рали шампион Илия Царски се превръщат в учители по безопасно шофиране. EKO Racing School започва с кратко обучение на участниците относно спецификата на пистата и за тънкостите на спортното каране със серия от теоретически и практически упражнения.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ЕКО България ЕАД
  „Образование на децата в началните класове по пътна безопасност“: Инициатива за даряване на специализирана интерактивна площадка за обучение по пътна безопасност в комплект с пътни знаци.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ЕКО България ЕАД
  „Обучение по безопасно шофиране за служителите": Вътрешно обучение за служителите, които са активни шофьори - „Умения за шофиране“. Обучението беше извършено от външен
  професионален партньор - „Училище за безопасно шофиране“ с богат опит в сферата на провеждането на курсове по тази тема. Основната цел на инициативата беше служителите да придобият повече самоувереност на пътя и да разберат как реагира превозното средство в екстремни условия.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: Автошкола "Василеви"
  Мисия "Безопасност": Безплатни теоретични курсове за запознаване с новите правила и обновяване на знанията за безопасност на движението по пътищата. Инициативата е насочена към практикуващи шофьори, като могат да се включат и хора без придобита правоспособност за управление на МПС.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: Златна Панега цимент АД
  Инициатива: "Защитно шофиране": Теоретични и практически занимания със служители на дружеството - водачи на МПС. Пет нива на обучение. Защитно управление - метод за прилагане на техники и умения с цел избягване на ПТП и инциденти.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: Златна Панега цимент АД
  Инспекция изправността на системите за безопасност на циментовози: Възлагане на външен експерт преди началото на зимата да извърши проверка за техническата изправност на автомобилите и готовност за безопасно шофиране при зимни условия.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: Перно Рикар България
  Програма: „Шофиране=Отговорност. Бъди отговорен - не шофирай пил“: Повишаване на информираността на младите хора за опасностите от шофирането в нетрезво състояние. Дългосрочната и основната цел на програмата е добавянето на набор от занятия в учебната програма (като част от „Час на класа“) на 11 и 12 клас, посветени на безопасното шофиране. Образователен модул, състоящ се от игрален късометражен образователен филм с участието на популярни български актьори и комикс „Бъди отговорен – не вярвай в митове“, развенчаващ митовете за бързото изтрезняване, предназначени за учениците, и учебно помагало за учителите/преподавателите, което съдържа богата информация по темата шофиране и алкохол, и примерна методика за провеждане на час на класа/лекция посветен на "Шофиране=Отговорност“.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: Каменица АД
  Кампания: "Алкохолът е лош шофьор" - девето издание: „Петък вечер. Има само едно правило, което важи за всички – не карай пил!“ е основното послание, под което протича кампанията, като призовава към разумното отношение и отговорност да не шофираме след употреба на алкохол.
  добавена на 18.11.2016 г.

Номинации за Инициативи за пътна безопасност от държавни институции и местни администрации.

 • Номиниран: Район "Сердика" - Столична община
  Кампания: "Дете, ваканция и велосипед": Обучителни модули и тематични работни срещи, посветени на безопасността на пътя и спазването на правилата за движение с акцен върху велосипедистите и рисковете, на които са изложени в реална градска среда.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: Община Козлодуй
  Кампания: "Пресичай безопасно с Боби и Кели": Поставяне на фигури в размер, отговарящ на детски ръст на тротоарите до пешеходни пътеки.Провеждане и информационна кампания, свързана с безопасното пресичане. При вида на ярко оцветените фигури в поза на ходещо дете, водачите на МПС неволно намаляват скоростта. Наблюдава се по-спокойна обстановка на пешеходната пътека, дори вечер, когато потока ученици е по-слаб.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: Областна администрация Пазарджик
  Акция: "Погледни!": Поставяне на информационен надпис „Погледни“, комбиниран с две хоризонтални стрелки, на пешеходни пътеки в населените места. Акцентира се върху вниманието на пешеходците преди да преминат, да се спрат и да погледнат наляво и надясно – там, откъдето се очаква да преминат автомобили.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: Столична община
  Съвет по безопасност на движението на децата в София: Създаване на ефективен и устойчив модел за взаимодействие между общинските държавни, обществени и неправителствени структури за реализиране на общинската политика за опазване живота и здравето на децата в пътното движение.
  добавена на 17.11.2016 г.

Номинации за Журналистически материали, публикации в пресата, журналисти, предавания и медии отразяващи проблемите на пътната безопасност.

 • Номиниран: Ивелина Драгнева - в. "Телеграф"
  Статии, отразяващ проблеми на пътната безопасност: Употреба на алкохол и наркотици, глобяване на чужденци у нас, видеорегистратори в линейките, пешеходците и др.
  добавена на 18.11.2016 г.
 • Номиниран: Радио "Благоевград"
  Рубрика "Автомобилен свят": Всеки петък пълна информация за трафика по основните пътища в Югозападна България, коментир на тежки ситуации на пътя, необходимост от промени в нашето законодателство, опасни участъци в Югозападна България, за да сме полезни на пътуващите и всички слушатели на Радио Благоевград.
  добавена на 18.11.2016 г.
 • Номиниран: Георги Георгиев - "Нова телевизия"
  Репортажи: Нарастващ брой на дрогирани водачи; схеми за купуване на шофьорски книжки; превъртане на километраж на автомобили. Темите са пряко или косвено свързани с безопасността на пътя и целят да се премахнат практики, които водят до стряскащи данни в черната статистика на пътя.
  добавена на 18.11.2016 г.
 • Номиниран: Румяна Киризиева - младежкия портал за култура mediacafe.bg
  Статии и материали: Статиите са насочени главно към пловдивските шофоьри, заради зачестилите пътни инциденти през последните години. Кампаниите обхващат всички засегнати на пътя - пешеходци, водачи, пътници, велосипедисти, деца и имат за цел на информират обществеността за отговорността да спазват законите, както и човешкият живот на пътя.
  добавена на 18.11.2016 г.
 • Номиниран: Списание BMM (Bulgarian Motorcycle Magazine)
  Кампания: Ние сме хора, не “донори": Тя има за цел да привлече общественото внимание към нас, мотористите, като нормални хора - родители, професионалисти, известни личности. И да покаже на не-мотористите, че и ние сме хора, че имаме семейства и деца, че и ние сме нечии деца, че сме професионалисти в своите области. И това, че караме мотоциклети, не ни прави по-различни от останалите. Искаме да насочим вниманието на шофьорите на автомобили към мотоциклетистите и да обърнем внимание на агресията на пътя. Искаме да покажем, че стереотипите за мотористите са точно това - стереотипи, които нямат общо с действителността.
  добавена на 18.11.2016 г.
 • Номиниран: Мариета Николаева - bTV
  Видео "Дрогирани на пътя": Видеоматериал за въздействието на наркотичните вещества върху водачите на МПС, последствия и наказания.
  добавена на 18.11.2016 г.

Номинации за Инициативи за пътна безопасност от детски градини и училища.

 • Номиниран: 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“, гр. София
  Система за управление на пътната безопасност: Интегриране и сертифициране на Система за управление на пътната безопасност по международен стандарт ISO 39001:2012, с което станахме първото училище в България с такава система.
  Прилагането на изискванията на ISO 39001:2012 подпомага училищното ръководство да управлява по-добре процесите по пътна безопасност, намалявайки и елиминирайки рисковете за живота и здравето на учениците, на педагогическия и непедагогическия персонал в училището и извън него.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ДГ "Осми март" - Търговище
  Инициатива: Изграждане на детски център по безопастност на движението: Изграждане на реална градска среда в умалени модели - детски автомобилни и пешеходни светофари, които работят по същия начин като обикновените в градска среда, с велоалея, пешеходни пътеки, безопасни зони за игри.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ДГ № 106 „Княгиня Мария Луиза“ - София
  Инициатива: "Внимание, деца!": Участие на децата и родителите в различни мероприятия и изграждане на отношение към пътната безопасност.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ДГ № 155 "Веселина" - София
  Инициатива: „Безопасното движение на пътя - наше право и отговорност": Личното съпричастие и отговорност към пътната безопасност. Чрез възприемане на взаимна политика, създаване на правила, актулизиране програмата и плановете за безопасност.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ДГ "Чучулига" - Пловдив
  Инициатива: "Европейски ден без загинали на пътя": Децата нарисуваха рисунки по свой замисъл на тема “Безопасност на пътя”, тематични подвижни игри, припомнихме правилата за безопасност на пътя.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ДГ "Дъга" - Пловдив
  Кампания: "Нашата улица": Организиране и провеждане поредица от събития, свързани с пътната безопасност и поведението на децата като участници в пътната среда. Изработване на отличителни знаци за всяко дете, които се използват при организирани мероприятия и излизане от детската градина.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ДГ "Дъга" - Пазарджик
  Проект: „Родителите като партньори за формиране култура на безопасно поведение по пътищата у децата”: Чрез участието на децата от всички възрастови групи и техните родители в мероприятията, свързани с БДП, възпитаниците на детската градина прилагаха на практика придобитите у тях знания за спазване на правилата за безопасност в реална пътна среда, като същевременно се доразвиха практическите им умения, необходими за личната им безопасност на пътя.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ДГ "Деница" - Пещера
  Инициатива: "Моята улица": Развлекателни мероприятия по БДП под формата на състезателни игри, кратки етюди и гатанки.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ДГ "Детелина" - с. Пталеница, Пазарджик
  Инициатива: "Аза познавам пътните знаци": Дидактичните игри и упражнения съдействат за активното упражняване на децата за овладяване правилата по безопасност на движението.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ДГ "Иглика" - Пещера
  Инициатива: "Мога сам по улицата вече": Под формата на беседа, състезателни игри, кратки етюди, гатанки и в реални условия децата се запознават и възприемат пътната обстановка
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ДГ "Изгрев" - Пещера
  Кампания: "На червено спри, на зелено премини!": Обучението и възпитанието по БДП се преплита с всички дейности, образователни направления и режимни моменти в детската градина чрез обучаващи, игрово-познавателни и практически ситуации през цялата учебна година.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ДГ "Пъстро хвърчило" - с. Бяга, Пазарджик
  Кампания: "С игри и забавления учим правилата за движение": Изложба от детски рисунки и макети, празнично развлечение, упражнения в кът по БДП и разходки с цел спазване на правилата за движение в реална пътна среда.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ДГ "Пламъче" - Ямбол
  Детска градина “Пламъче” помага на децата да пораснат без пътнотранспортни произшествия.: Инициативи по безопасно движение по пътищата с практическа насоченост с участието на родители и партньори от МВР – Ямбол.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ДГ "Пролет" - Пазарджик
  Кампания: „Вече знаем правилата и на улицата, и в играта“: Чрез разнообразни игрови и практически дейности възпитаваме у подрастващите дисциплинираност, отговорност, организираност и безопасно поведение на улицата като пешеходци с придружител, като пътници и ги подготвяме за бъдещото самостоятелно участие в условията на интензивното пътно движение.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ДГ "Ралица" - с. Белащица, Пловдив
  Мисия "Безопасност": Проект с участието на младежи от Българския младежки Червен кръст за обучение на децата по безопасност.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ДГ "Радост" - Пазарджик
  Инициатива: „Правилата пътни знай и игрите весели ще са безкрай!”: Състезание по безопасност на движението по пътищата с децата от подготвителните групи към детската градина.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ДГ "Сънчо" - Пещера
  Кампания: "Хайде да играем, повече да знаем!": Използваме подходящи възможности за интеграция в други раздели на обучението - математика, социален свят, изкуства, физическа култура.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ДГ "Сокола" - Пещера
  Кампания: "Правилата пътни знам": Ситуации, мултимедийни презентации, състезателни игри.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ДГ "Валентина Терешкова" - Пазарджик
  Проект: "Градът и малките пешеходци": Проект за изучаване на правилата за движение на улицата от децата от предучилищна възраст
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ДГ "Юначе" - с. Юнаците, Пазарджик
  Ориентиране в нормите за безопасно поведение: Практическо приложение на знанията чрез дидактични игри, подвижни игри и състезания. Адаптация на децата към условията на движението по пътя.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ДГ "Юрий Гагарин" - Пазарджик
  Книжчица по БДП за всяко мъничко дете: Изработване от родителите на децата от първа група, съвместно с децата книжки с образователно съдържание по БДП. Използвани са картинки от интернет, разпечатани, прошнуровани и оформени като книжка.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ДГ "Здравец" - Брацигово
  Инициатива: "В игри и състезания доказваме своите знания”: Изграждане умения у децата да се опазят живи на пътя
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: Европейско висше училище по икономика и мениджмънт
  Форум: "Животът е с предимство. Рестартирай правилата!": Поставихме за обсъждане актуални въпроси, свързани с безопасността на движението чрез презентации за опасностите, които
  застрашават не само шофьорите на леки автомобили, а и велосипедистите, мотористите, незрящите и други участници в движението, лекции от психолог и лекар за травмите при катастрофи.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: НУ "Г. С. Раковски" - Пазарджик
  Мероприятия за развлечение, забавление, но и за поучение: Обучение - тренинги и конкурс–изложба на рисунка „Улицата има свои правила. Знаеш ли ги ти?“
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ОУ "Алеко Константинов" - Перник
  Програма: "Детско полицейско управление": Децата, забавлявайки се получават знания за: Полицаи и пътни полицаи; Видове участници в движението по пътищата; Нарушители и видове нарушители на Закона за движение по пътищата; Действия на пътните полицаи при установяване на нарушения на Закона за движение по пътищата; Регулиране на движението по пътищата – пътни светофари и регулировчик, пътни знаци, пътна маркировка, поведение на участниците в движението по пътищата; Видове пътни превозни средства; Безопасно управление на велосипед.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ОУ ”Св.св. Кирил и Методий” - с. Мало Конаре, Пазарджик
  Обучение: "Бързай бавно! Стигай надалече!": Изграждане и усъвcршенстване на знанията и уменията за безопасно поведение на пътя. Изграждане на умения за опазване на собственото здраве. Да се развие куртурата на поведение на пътя, в превозните средства и спазване на дисциплината на пътя.
  добавена на 17.11.2016 г.
 • Номиниран: ОУ ”Св.св. Кирил и Методий” - Ветрен, Пазарджик
  Инициатива: ‘‘Карай бавно – живей дълго!‘‘- ученически патрул: През пролетта ученици от втори клас обличат светлоотразителни жилетки със специално направени на тях значки и влизат в ролята на патрули - регулировчици на опасните места и кръстовища около училището.
  добавена на 17.11.2016 г.

Номинации за Специална награда на служител на пътна полиция, с личен принос (предотвратил пътен инцидент, участвал в спасяване на пострадали при ПТП или оказал помощ на такива хора).

 • Номиниран: инспектор Ботьо Гиргинов - Пътна полиция, ОД на МВР - Пловдив
  Дейност по превенция: Кампании и мероприятия, насочени към подрастващи, велосипедисти, пешеходци
  добавена на 30.11.2016 г.
 • Номиниран: инспектор Стойчо Яковски - Пътна полиция - ОД на МВР - Пловдив
  Дейност по превенция: Конкурс за детска рисунка, работа с деца от детски градини, велосипедисти, организиране на студентски форум и др.
  добавена на 30.11.2016 г.
 • Номиниран: инспектор Пламен Петков - Пътна полиция - ОД на МВР - Търговище
  Дейност по превенция: Беседи-лекции с млади водачи, провеждане на викторини и детски полицейски академии
  добавена на 30.11.2016 г.